Середа, 24.04.2024, 01:30 Вітаю Вас Гість | RSS
Полтавська спеціалізована школа I-III ступенів №3
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 215
Форма входу
Мы вконтакте
Мы [b]онтакте
Головна » 2011 » Грудень » 10 » У заокеанському місті-побратимі є чому повчитися. Американське суспільство очима полтавських педагогів
23:05
У заокеанському місті-побратимі є чому повчитися. Американське суспільство очима полтавських педагогів
Ось уже 12 років Конгрес США фінансує програму стажування українців «Відкритий світ», що має на меті зміцнення взаєморозуміння та співробітництва між нашими країнами. Зазвичай у ході конкурсу обирають п’ять «лідерів» – фахівців у тій чи іншій галузі. П’ять освітян із Полтави перемогли в черговому конкурсі. Із 14 по 22 жовтня вони стажувались у США. Переможцями конкурсу стали директор школи Романов Є. Л., вчитель німецької мови Вовченко О. М., вчитель англійської мови Мошенець О. Г.

Неабияке враження на полтавських освітян справила й система освіти у США, передусім – фінансування навчальних закладів.

- Американці дуже відповідально ставляться до сплати податків, –ділиться Євген Романов. – Так само відповідально вони контролюють їхнє використання. У кінці року всі платники податків обов’язково отримують докладний звіт про отримані й використані владою кошти. Значна частина коштів осідає в місцевому бюджеті, дві третини податків (як федеральних, так і місцевих) спрямовують на освіту. Обираючи місце проживання, громадяни США передусім обирають не будинок, де житимуть, а школу, куди ходитимуть їхні діти. Навчання в школах округу безплатне, та якщо діти відвідують школу іншого округу, за навчання доведеться платити.

Саме тому, зазначають учасники стажування, американцям властиве почуття власної причетності до всього, що відбувається в громаді. Вони згадують, як їхні господарі, розповідаючи про будівництво шкільного басейну, наголошували: «Це за наші кошти зводять басейн».

Викладання в американських та українських школах теж суттєво різниться: у США всі предмети спрямовані на практичне застосування в житті. Є навіть окремі уроки, де дітей навчають вмикати пральну машину чи іншу побутову техніку, доглядати маленьких дітей тощо.

– Ми відвідали кілька дитсадків, шкіл (серед яких середня школа Ірондекуойта, яка визнана однією з кращих у США), а також коледжі, інститути й університети, – розповідає Олеся Вовченко. – В одній зі шкіл вразила велика кількість охоронців: за порядком у закладі слідкували шість кремезних чоловіків. Якщо учень на уроці виходить з класу, вони перевіряють, чи є в нього папірець певного кольору – дозвіл учителя, своєрідна перепустка до соціального педагога, лікаря чи в інших потребах. Учням категорично заборонено користуватися мобільними телефонами, охоронці можуть навіть відібрати телефон – щоб повернути лише після занять або віддати батькам.

Американський учитель – це передусім викладач певного предмету. Виховну роль у школі здійснюють соціальні педагоги. На відміну від своїх українських колег, завантажених написанням планів і звітів про роботу, американські соціальні педагоги багато часу приділяють індивідуальній роботі зі школярами, причому не нав’язують їм готових рішень, а орієнтують на прийняття самостійних. Наприклад, кожен учень мусить скласти свій розклад занять (діти самі обирають, які предмети і в якому обсязі їм вивчати). Також допомагають старшокласникам обрати майбутній фах та навчальний заклад.

– Загалом усі американці налаштовані на здоровий спосіб життя, на максимум зручностей у побуті, – підсумовує побачене Євген Романов. – Цьому підпорядковане все: меблі, предмети побуту, режим роботи установ, магазинів, діяльність органів влади.
Переглядів: 633 | Додав: tatyana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Часы
Личный кабинет

Гость, мы рады вас видеть. Пожалуйста зарегистрируйтесь или авторизуйтесь!
Образование